• Gratis professioneel airco-advies
  • 5 jaar lang all in garantie
  • Uniek financieringsconcept voor een vast maandbedrag

Wat is goedkoper, verwarmen met airco of CV?

Tijdens de koude dagen is niets lekkerder dan binnenkomen in uw verwarmde woning. Er zijn verschillende manieren om een woning te verwarmen, en vandaag vergelijken we twee opties met elkaar. Namelijk het verwarmen met een airco, en met een CV-ketel. We kijken naar de efficiëntie van de systemen en het bijbehorende kostenplaatje. 

Energie-efficiëntie en verbruik van airco of CV

Hoe efficiënter het systeem, hoe lager de kosten natuurlijk uitvallen. Bij zowel airco’s als CV-ketels zijn er verschillende energieclassificaties en labels die aangeven hoe efficiënt ze werken.

Het kan dus verstandig zijn om bij de aanschaf iets meer te betalen voor een zuiniger systeem, zodat de kosten in de toekomst lager uitvallen. Maar zelfs met een zuinige CV-ketel, wint de airco het qua kosten.

Wat is goedkoper, CV of airco?

We hebben het hierboven al even kort benoemd, maar verwarmen met een airco is goedkoper dan verwarmen met een CV. Dit komt door het systeem waarmee een airco werkt: het verplaatst de warme lucht van buiten naar binnen.

In tegenstelling tot een CV-ketel, die de warmte zelf op moet wekken. Dus doordat een airco de warmte niet zelf hoeft op te wekken, maar simpelweg moet verplaatsen van buiten naar binnen, is het verwarmen met een airco erg voordelig.

Ter vergelijking: het rendement van een airco kan ver boven de 400% uitkomen, terwijl een CV-ketel eigenlijk nooit verder komt dan 96%. Dat is nogal een verschil!

Kostenvergelijking

Iedere situatie is natuurlijk anders, maar om een idee te geven van de kostenbesparing geven we graag een voorbeeld. 

Zoals we hierboven benoemden heeft een airco een rendement van ongeveer 400%. Dus, voor elke kWu aan stroom die een airco gebruikt, levert hij 4 kWu aan warmte. Bij de huidige prijzen voor stroom van €0,40 per kWu betekent dat 1 kWu aan warmte €0,10 kost.

Een airco verwarmt dus voor de helft van de prijs in vergelijking van een CV-ketel. Wanneer u zonnepanelen hebt met voldoende capaciteit is het helemaal interessant om met een airco te verwarmen. Gemiddeld heeft een eengezinswoning ongeveer 3 airco-units nodig om voldoende te verwarmen.

Hiermee komt het totale kostenplaatje uit op ongeveer € 1 per uur of per dag. Hierdoor zou het verwarmen met een airco dit gezin ongeveer € 1500 per jaar kosten. Zou datzelfde gezin een CV ketel gebruiken om te verwarmen, komt dit neer op ongeveer € 3507 per jaar (volgens Milieucentraal verbruikt een gemiddeld gezin ongeveer 1169 kuub gas per jaar). 

Dit scheelt dus ruim de helft, hierdoor kunt u besparen op gas met het gebruiken van een airco!

Verwarmen met een airco en vloerverwarming 

Een interessante optie om te overwegen is het gebruik van een aircosysteem in combinatie met vloerverwarming. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding en kan helpen energiekosten te verlagen. Dit is in veel gevallen nóg zuiniger dan de situatie die we in de vorige alinea schetsten.

Wilt u komende winter uw huis verwarmen met een airco?

Met deze informatie op zak denkt u er misschien aan om een airconditioning te kopen. Bij NuKoel leveren we airco’s volgens het cool-in-one airconcept. Hierbij integreren we alle kosten die bij de installatie en het onderhouden van een aircosysteem komen kijken in een vriendelijk huurconcept.

Op deze manier is het betaalbaar, duurzaam en effectief. Wilt u toch liever een airco voor in huis kopen? Ook dat is een mogelijkheid.

Wilt u niet langer wachten en wilt u meteen een zuinige airco huren of kopen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op! Of twijfelt u nog welk type airco u nodig heeft voor uw woning? De experts van NuKoel helpen u graag verder met een passend advies op maat en beantwoorden alle mogelijke vragen.

Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 85 019 0642 of via mail: info@nukoel.nl. Verder is het mogelijk om een bericht achter te laten via het contactformulier op onze website of om direct een afspraak te maken.

  • Deel dit artikel
Bespaar tot 75% gaskosten

Verwarmen met airco's

Vrijblijvend adviesgesprek

Deze website gebruikt cookies zodat wij het bezoek kunnen analyseren. Wil je weten wat we allemaal opslaan, bekijk dan onze cookie pagina.